ADMIN > ALAPOK > UTP Krimpelés  1  2

.:: 2006.08.07 ::. - UTP Krimpelés

UTP Krimpelés

Patch, Link-Crosslink, UTP, flexibilis... Gyakran találkozhatunk ezekkel a szavakkal de tulajdonképpen mit is jelenthetnek? Ebből a cikkből megismerhetitek.

Természetesen több alternatíva létezik amik közül választhatunk egy hálózat kábelezésénél mint pl.: koaxális hálózat /mára már bonyolultsága és sok hibalehetősége miatt nem alkalmazzák/, WLAN. Főleg az anyagiak szabják meg, hogy melyik megoldásra esik a választás. A földrajzi elhelyezés is szempont lehet, de azt átfogóan egy másik cikkben fogom megírni. Most az UTP kábellel és krimpelésével fogunk megismerkedni.

UTP (Unshilded Twisted Patch )
 Több verziója létezik. A napjainkban a legelterjedtebb a CAT-5 ami 10/100Megabit/secundum adatátvitelre képes. Ha építünk egy hálózatot akkor két változat áll rendelkezésre.: A flexibilis és a fali/merev kábelek.

 • Flexibilis kábel :
  A flexibilis kábelben a vezetékek csavart szálakból álnak. Ennek köszönhetően könnyebben lehet őket hajlítni és sokkal nehezebben törnek meg mint a fali kábelek. Általában géptermek, switchek -gépek közvetlen összekötésére használják. Az előszerelt kábelek esetében is általában erre esik a választás.

 • Fali/Merev kábel:
  A Fali/merev kábelek szálai csak egy tömör drótszálból álnak. Mint elnevezése is utal rá főleg falakban/kábelcsatornákban helyezik el. A tömör szálak miatt annyira nem hajlékony mint a flexibilis. Ha sokat hajlítgatják a szálak el is törhetnek benne. Mivel kábelcsatornákban általában többfajta kábelt is húznak ezért a külső zavaró jelek megelőzése miatt a felxibilissel szemben itt egy árnyékolást szolgáló köpeny található bennük.

Egy CAT-5 szabványú kábelben nyolc szál található amiket a könnyebb megkülönböztetés érdekében külön színkódokkal festettek. Olcsóbb silányabb kábeleknél megesik, hogy még ezeket is elhagyák.

Krimpelés Kellékei:

UTP kábelek segítségével szeretnénk összekötni kettő vagy több gépet. Erre a célra kaphatunk előre szerelt kábeleket is melyek adott hosszúságúak pl.: 1-2-3-5méter. De ha több gépet kötünk össze esetleg egy kisebb hálózatot építünk akkor egyedi méretekre lesz szükség. Ilyen esetekben főleg ha a jövőben is előfordulhat, hogy egyedi méretű kábeleket kell készítenünk érdemes belefektetni egy krimpelőfogóba. Nos nézzük mire van szükség mielőtt nekiállunk a kábelek gyártásához.:

 • Krimpelő fogó és egy kisméretű csípőfogó:
  Krimpelő fogókat már kaphatunk 2500ft környékétől amik RJ45-ős csatlakozókhoz jók. Ha telefondugókat is krimpelnénk (RJ11) időnként akkor célszerű olyat venni amin mind a kettő megtalálható, bár ezek drágábbak.


Jobbra egy kis csípőfogó míg balra egy krimpelőfogó látható
amely RJ45 és RJ11 csatlakozókhoz egyaránt alkalmas

 • RJ45 csatlakózók:
  Csatlakozókból ajánlott többet venni mint amire szükségünk van, mert ha elbaltázunk egyet akkor megáll a munka amíg nem szerzünk be egy újabbat.


RJ45-ös csatlakozók

 • Törésátlók:
  A neve utal a funkciójára :)


Törésátlók

 • Kábeltesztelő:
  Kábeltesztelő segítségével ellenőrizhetjük, hogy megfelelően működik e az elkészült kábelünk. Bár ezek az eszközök nem olcsóak ezért sok helyen nem is rendelkeznek vele.

 • Kábel:
  Itt válaszuk a nekünk megfelelő fajtát.

Patch - Linkkábel

Mielőtt nekiállunk krimpelni gondoljuk át, hogy milyen típusú kábelre/kábelekre is lesz szükségünk. Ha két gépet akarunk közvetlenül összekötni akkor Crosslink - Link kábelre lesz szükségünk. Ha egy gép és egy router/switch/hub közé akarunk kábelt húzni akkor pedig PATCH-ra. Ez azért fontos mert a krimpeléskor más sorrendbe kell helyeznünk a szálakat adott kábeltípusoknál.

Az UTP kábel nyolc szálból áll. négy fő szín van és mindegyik színhez tartózik egy fehér csikós változat is. Patch kábelnél mind a két vég ugyanolyan sorrendben követi egymást. Míg Crosslink kábel esetében az egyik felén más sorrendben vannak a szálak. A sorrend a következő:

 • Patch kábel :
  Mind a két végén a következő sorrend van: n
  arancs-fehér, narancs, zöld-fehér, kék, kék-fehér, zöld, barna-fehér, barna.

Patc kábeleknél mind a két végén ez a sorrend van

 • Crosslink kábel :
  Itt egyik vége ugyanaz mint a Patch esetében. A másik végén változik a sorrend: z
  öld-fehér, zöld, narancs-fehér, kék, kék-fehér, narancs, barna-fehér, barna.

Crosslink : csak az egyik végén kell ezt a sorrendett alkalmazni.

 

 VISSZA << 1 2  >> TOVÁBB

Copyright © 2002 - napjainkig  by Hartl Richard All rights reserved. Partner - LaptopGuru.Eu