CIKKEK > ALAPOK > BIOS FRISSÍTÉS

 

Jó tanácsok frissítés előtt.

1. Csak akkor frissítsünk BIOS-t ha az feltétlenül szükséges (pl: ha nem támogatja az új porcit vagy új beállításokat érhetünk el vele.) Egy jól működő rendszernél felesleges a frissítés.

2. Adott alaplaphoz csak adott BIOS-t szabad írni (pl:ABIT VH6 hoz ne VH6-II-őt hanem
    ABIT VH6-ot)

Asus alaplapok

Asus alaplapokhoz létezik egy program az ASUS Update amellyel Windows alatt is lehet BIOS-t frissíteni.

P4 alaplapokhoz amelyek támogatják az FSB 533 technológiát már Biosból is lehet frissíteni. A progi neve ASUS EZ flash, Boot közben az ALT+F2 billentyűzetkombinációval hozható elő és a floppyn lévő Biost azonnal írhatjuk (1.kép).

1.kép ASUS EZ FLASH menüje.

Mit tegyünk, ha elrontottunk egy BIOS frissítést?

Sajnos az ilyen estekben a lehetőségeink igen csekélyek. Megpróbálhatunk szerezni egy ugyanolyan halott alaplapot, és abból kibányászni a BIOS chipet.

A most következő eljárás nagy odafigyelést igényel:

Egy ugyanilyen de működőképes alaplapból szedjük ki BIOS chipet majd visszahelyezzük, de csak annyira, hogy könnyen kiemelhessük. Bootoljun a rendszerlemezünkkel, amelyen rajta van a régi BIOS-unk és a Flash program. Mivel bootolás után véget ér a BIOS szerepe, kiszedhetjük a chipet és kicserélhetjük az elhibázott chipre utána indítsuk el a Flashprogramot és írjuk be a régi BIOST-t tartalmazó file nevét. FONTOS: Mind a két alaplapnak ugyanolyan típusúnak kell lennie A chipet a lábak elferdítése nélkül, emeljük ki. Ha csavarhúzóval dolgozunk a csavarhúzó végét szigetelőszalaggal, tekerjük be. A chip lábaihoz semmilyen esetben se érjünk hozzá kézzel vagy valamilyen áramot vezető anyaggal. Ha a leírtak szerint járunk el akkor a siker sem maradhat el.

Abit alaplapok

Ha rossz Biost irtunk be akkor az Abitoknál létezik egy Bios vészprogram. Ha AGP-s videokártyánk van, szerezünk be egy PCI-st és indítsuk el a gépet ha ezzel sem működne akkor próbálkozzunk meg egy ISA-al. Bootolás után indítsuk el a flash programot és írjuk be a régi Bios-t. Ha a művelet sikeres akkor újra Bootlás után lépjünk be a Biosba és válaszuk a Load Setup Defaults beállítást. Ezzel visszaíródott az eredeti Bios.

A BIOS frissítés lépései:

1.

Formázzunk meg egy floppy lemezt –Format a: /u /s paranccsal (WIN 9X-ME).
XP-nél pedig nyissuk meg a Sajátgépet jobb egérgombbal klikklejük az A meghajtóra, majd válasszuk a Formázást és itt pipáljuk ki a   Ms-Dos rendszerindító lemez létrehozása opciót.

2.

Másoljuk rá a flash programot

3.

Másoljuk rá az uj BIOS-t és a tévedések elkerülése érdekében, nevezzük át new.bin-re

4.

Az alaplap leírásban nézzünk utána van e olyan jumper amivel engedélyezni kel a BIOS írást vagy a BIOS ban van e ilyen beállítás. Ha van, engedélyezzük.

5.

Bootoljunk a floppyval majd indítsuk el a Flah programot, a megjelenő ablakban írjuk be a az új BIOS nevét (ha a leírtakat követed akkor new.bin).

6.

A Flash program megkérdezi, hogy mentse e el a régi BIOS-t erre válaszoljunk yes-el és nevezzük old.bin-nek. Ha még egyszer megkérdezi akkor is válaszoljunk yes-el.

7.

Bármilyen hibaüzenet esetén azonnal lépjünk ki a Flash Programból különben az alaplapunk egy újabb faldísz szerepét töltheti be.

8.

Ha minden rendben megy akkor az új BIOS beíródott

9.

Szedjük ki a lemezt majd Bootuljunk és lépjünk be a BIOS-ba majd válaszuk a LOAD SETUP DEFAULTS opciókat és válaszoljunk rá yessel utána lépjünk ki belőle mentéssel.

10.

Újrabootolás után lépjük be és állítsuk be tetszés szerint az új bioszukat.

 

   A Cikk Forum témáját a következő linken érhetitek el : LINK

 

Copyright © 2002 - napjainkig  by Hartl Richard All rights reserved. Partner - LaptopGuru.Eu