.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIKKEK > EGYÉB > Rack Hűtés Házilag

.:: 2006.04.4 ::. - Rack Hűtés Házilag

 

   Egy olcsó házilag is elkészíthető alternatívát mutatok be a rackban helyett foglaló merevlemezek megfelelő hűtésére. A képen is látható fiók legnagyobb hátránya, hogy nem hűtik elégé a benne található hdd-t. Mivel műanyagból készült ezért a hőt se vezeti el a burkolata. Sok ilyen rackben hő halált halt HDD fordult meg a kezemben. Általában ilyenkor még a fiók teteje is rajta volt és úgy használták órákon, napokon keresztül át. Ha a keret tetejére egy ventilátort rögzítünk, és a fiókra sem csúsztatjuk a tetejét, akkor egy igen hatékony és nem utolsósorba olcsó hűtést gyártottunk. Így nyugodtan használhatjuk huzamosabb időn keresztül is.

   A ventilátor kiválasztásánál ügyeljünk, hogy ne nagyon haladja meg a 0.12A mert különben hangos lehet. Ha a fiókban nem hever egy példány, és ismerősöknél se található akkor bontokban biztos akad pár darab, vagy régi tápegységekből is kioperálhatunk egyet.

   Ha nagyobb teljesítményű és ezzel arányosan hangos akkor biztosan akad az ismerősi körben valaki aki le tudja szabályozni.

   Felszerelés előtt kenjük meg a matrica felhajtása után. Én fúró segítségével fúrtam a rack keretbe két lyukat majd csavarokkal rögzítettem a ventilátort. Ez gyors és egyszerű módja a felhelyezésnek. Furáskor ügyeljünk, hogy a vezetékek ne sérüljenek. Ha vásárolunk akkor inkább egy 120mm-es ventilátor beszerzését javaslom. Ebben az esetben a gyári specifikációnál figyeljünk a dBA értékékekre. Ugyanis ezzel jelölik a hangerőt. Ez ne haladja meg a 18 - 20DBa-t.

   A gyári kis ventilátort eltávolítottam. Az eredeti ventilátor tápellátását használtam fel, csak egy kis forrasztásra volt szükség. Ügyeljünk a polaritásra!

   Ezzel a kis  barkácsolással alacsony hőmérsékleten tarthatjuk a meghajtónkat. Maga a beavatkozás ha ventilátort is kell vásárolnunk olcsó időben is legfeljebb fél óra. Hátránya, hogy a ventilátor így elfoglalja a fölötte lévő meghajtó rekeszt ezért nem mindenkinél kivitelezhető. Jó barkácsolást kívánok :).

 

   A Cikk Forum témáját a következő linken érhetitek el : LINK

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

   Az terméket a  HRSzerviz bocsátotta rendelkezésünkre amit köszönünk. Bruttó 2000Ft körüli áron kapható.

 

Copyright © 2002 - napjainkig  by Hartl Richard All rights reserved. Partner - LaptopGuru.Eu