CIKKEK > ALAPOK > TELEPÍTÉS

 

Operációs Rendszer, Driverek telepítése

FONTOS: Először alap órajelen telepítsük az OP. rendszert, így kiküszöbölhetjük a telepítés alatt fellépő rejtélyes hibákat.

Csak ms Op. Rendszerekről lesz szó pl: Win9X, Win ME,  Win XP, Win 2000.

Miután föltelepítettük az Op. rendszert Először az alaplap driverét utána jöhet a Directix majd a videokártya és hangkártya driverei. Az összes többi kártyát csak ezután telepítsük (próbáljuk megszerezni az adott termék legújabb driverét.). Ha több kártyát használunk (3 vagy több) akkor előfordulhatnak IRQ (megszakítás) ütközések. Ez azt jelenti, hogy két vagy több eszköz egyazon megszakítást szeretné használni (Ez a Sajátgép ikonon a jobb egérgomb megnyomása után a Tulajdonságok-ban az Eszközkezelő fülre kattintva tekinthetjük meg). Ha nem jövünk rá, hogy ki a ludas akkor a kártyákat egyenként behelyezve rájöhetünk melyikkel van gond (természetesen csak a gép kikapcsolt állapotában szabad a kártyákat kiszedni ill. behelyezni). Egyes BIOSokban beállíthatjuk hogy adott PCI slot adott megszakítást használjon, ezzel is orvosolhatjuk problémánkat de csak szabad megszakításokat rendeljünk a slotokhoz. Ha mindezzel megvagyunk, és minden rendesen működik akkor jöhet a tuning.

Windows 9X Telepítése

A BIOS-ban állítsuk be, hogy a rendszer az A meghajtóról Bootoljon. Rendszerlemezről Bootoljunk, majd indítsuk el az FDSIK-et (az A meghajtón állva adjuk ki az FDISK parancsot). Ennek a segédprogramnak a segítségével Partíciókat hozhatunk létre és semmisíthetünk meg. Az induláskor megjelenő kérdés lényegében azt tartalmazza, hogy a készíteni kívánt partíció Fat-16 vagy Fat-32 fájlrendszerű legyen. Erre válaszoljunk igennel.

A programon belül több menüpont is található. Amelyek az alábbiakat jelenti.

1. Elsődleges Partíció létrehozása

2. Kiterjesztett Partíció létrehozása

3. Partíció törlése

4. Információk megjelenítése a Partíciókról

Új Partíció létrehozásához válaszuk az 1 menüpontot majd a megjelenő kérdésre válaszoljunk, igenel, ha nem szeretnénk más partíciót létrehozni még az adott meghajtón.
Ezek után a rendszert újra kell indítanunk ugyanígy a rendszerlemezzel, majd a format c: /s paranccsal (a /s paranccsal a rendszerfájlokat is az új partícióra másolódnak így később bootolhatunk róla) formázzuk le a partíciónkat. Ha nem olyan rendszerlemezzel rendelkezzünk ahonnan elérhető lenne a CD-ROM akkor a az oldalon szereplő Rendszerlemez Készítése alatt megtalálható ennek a menetét, a szükséges fájlok meg letölthetők az oldalról. Tételezzük fel, hogy minden rendesen működik. Készítsünk a C meghajtón egy könyvtárat az Md könyvtárnév paranccsal (pl.: Md Rendszer) majd lépjünk (pl.: Cd Rendszer) bele és itt készítsünk egy W98 alkönyvtárt és ebbe is lépjünk bele (Cd W98 paranccsal).
Azért ajánlom egy ilyen könyvtár elkészítését, mert ide másolhatjuk a rendszer számára fontos fájlokat. A W98 alkönyvtárunkba másoljuk a telepítő CD-ről a Windows 98 telepítő fájljait. Ezt a következőképen kell: a W98 alkönyvtárban kell állnunk (ez a kurzol bal oldalán láthatjuk, ha a példa szerint haladtunk, akkor C:\Rendszer\W98>_ kell látnunk) és a CD behelyezése után gépeljük be a következő sort: Copy D:\Win98\*.* ezzel a paranccsal a D meghajtó Win98 könyvtár tartalma átmásolódik. Ezt azért ajánlatos elvégezni, mert így a rendszer gyorsabban települ mintha a CD-ről dolgoznánk másrészt, ha később szüksége van valamiért a rendszernek a telepítő fájlokra innen automatikusan, leszedi magának, és nekünk nem kell a CD-vel babrálnunk. A másolás végeztével szedjük ki a CD-t, és a lemezt majd gépeljük be a Setup parancsot. Elindult a telepítés innen telepítsük fel a számunkra szükséges programokat majd néhány újraindítás után, késszen áll az új rendszerünk Először az alaplap driverét telepítsük fel, majd következzen először a DirectX, Videokártya, Hangkártya és ezek után az egyéb eszközök driverei. Ha ezekkel elkészültünk, akkor késszen áll az új rendszerünk.

 

Windows 2000 telepítése

A Bios-ban állítsuk be, hogy a a rendszer a CD-ről Bootoljon. A Windows 2000 telepítő Cd bootolása után kiválaszthatjuk, hogy melyik meghajtóra, partícióra kívánunk telepíteni, sőt partíciót törölhetünk és akár létre is hozhatunk Fat-32/NTFS fájlrendszerekben. A Windows 2000 Fat-16, Fat-32, NTFS régebbi és természetesen az újabb fájlrendszereket is tudja kezelni. Ha Windows Nt 4.0-val is szeretnénk kezelni a W2000 NTFS partíciót akkor rendelkeznünk, kell legalább a Service Pack5-el. Ha már van egy Windows operációs rendszer a gépen, akkor mindenképp ajánlott egy másik partíciót létrehozni és arra telepíteni, ez fordítva is így van. Ha egyszerű felhasználók vagyunk, és csak magunk használjuk a gépet és nem vagyunk tagja egy hálózatnak akkor nyugodtan választhatjuk a Fat-32 fájlrendszert. Ennek megvannak az előnyei is. Ha esetleg nem indulna el a rendszer egy rendszerlemez segítségével, még mindig hozzáférhetünk adatainkhoz. Ezután a telepítő ellenőrzi a meghajtót/meghajtókat, végrehajtja a kijelölt utasításokat és fölmásolja a telepítéshez szükséges fájlokat majd újraindítja a gépet. Most a rendszernek a winchesterről kell bootolnia. A kód begépelése után megadhatjuk a Rendszergazda jelszavát, idő, dátum beállítás és végül újraindítás.

Újraindulás után a hálózati azonosítóban jelszóval védhetjük le gépünket, majd több profilt is létrehozhatunk, ha többen használjuk a gépet. A Rendszergazdának mindenkép meg kell adni egy jelszót.

A Cd-ről az I386 tartalmú könyvtárat célszerű a winchesterre másolni pl.:Rendszer\I386 mappába így később, ha a rendszernek szüksége lenne a telepítő fájlokra akkor nem kell a CD-vel babrálnunk.

A telepítés befejeztével először az alaplap drivereit, majd a DirectX-et utána a Videokártya és hangkártya drivereit telepítsük. Az összes többi eszköz csak ezek után következzen. Ezzel véget is ért a telepítés.

 

Windows Xp Telepítése

Először döntsük el, hogy Fat-32 vagy NTFS fájlrendszert akarunk használni. A Fat-32 előnye, ha esetleg nem indulna el a rendszer egy rendszerlemez segítségével, még mindig hozzáférhetünk adatainkhoz. Ha komolyabb biztonsági beállításokat akarunk alkalmazni, akkor természetesen csakis NTFS jöhet szóba. Az Xp telepítője nem ajánlja fel telepítésnél a Fat-32 ezért először egy rendszerlemez segítségével le kell formáznunk a vinyot. Csak ezután tudjuk Fat-32 telepíteni az XP-t. A telepítés lépései hasonlóak a Win 2000-hez. A feltelepítet XP optimalizálását mindenkinek ajánlom. Az XP a Fat-16, Fat-32, NTFS régebbi és újabb verzióját tudja kezelni.

 

Copyright © 2002 - napjainkig  by Hartl Richard All rights reserved. Partner - LaptopGuru.Eu