Chieftech Dragon bemutató

A Chieftec régóta van jelen a piacon. Minőségi tápegységei mellett melyekre élettartam garanciát vállal, a házairól is ismert. Ebben a cikkben a sikeres Dragon fantázianevű midi tornya került a tesztpadra. Mellesleg sok gyártó választása esett erre a házra, amit később picit átdolgozva dobtak a piacra a saját nevükkel fémjelezve.

Külső kialakítás:

A ház szolid megjelenésével és robosztus méreteivel tekintélyt parancsol magának. Letisztult formája sallangoktól mentes Közelebbről átvizsgálva meggyőződhetünk róla, hogy egy igényesen megtervezett házzal állunk szemben. A ház előállításánál az anyaggal sem spóroltak. Erről tanúskodik a súlya is ami táp nélkül közel 12kg. Erős és megfelelően vastag acél lemezeket használtak fel hozzá.

Tekintélyt parancsoló megjelenés

Sajnos a ház csak a gyártó tápegységével együtt vásárolható meg. Igaz egyes kiskereskedőknél külön is megkaphatjuk. Eredetileg a Chieftec HPC-360-202 360W tápja jár hozzá aminek a teljesítménye jelenleg, a legtöbb konfiguráció kiszolgálására elegendő. Megbízhatósága ellenben felsőkategóriás. Az oldalán két ventilátor számára van hely.

A Táp oldalról. A két ventilátornak köszönhetően a processzor fölül is elszívja a felmelegedett levegőt

Bár a ház alapból is bízós alapokon ál, a stabilitását oldalra kihajtható lábbak segítségével tovább növelhetjük.

Az előlapon egy kis fedőlap felhajtása után két USB és egy Firewire kivezetés található. A fedőlap megóvja a csatlakozókat a felesleges porosodástól ami sajnos sok más háznál lespórolnak. Két állapotjelző led található rajta. Egyik akkor világít ha a gépünk be van kapcsolva (Power led) míg a másikon a meghajtók munkáját követhetjük nyomon (HDD led). Alattuk egy zár található amit a házhoz kapott kulccsal használhatjuk. Segítségével megóvhatjuk, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a gépünkhöz. A Power és reset gomb az ajtó mögött található.

Az oldallapok is jól rögzülnek. Hasonlóan nyílnak mint pl. egy autó kilincse. A fül alá nyúlva majd magunk felé húzva nyithatjuk. A kilincs mellett van egy még egy zár is, így igény esetén az illetéktelen kezek elől elzárhatjuk gépünket.

Belső kialakítás:

Az oldallapok eltávolítása után feltárul a ház belseje. A házban bőven van hely és a szellőzés kialakítása is példás. Az élek mindenhol le vannak kerekítve és teljes egészébe sorja mentesek. Nem kell attól tartanunk, hogy megvágjuk magunkat. Vállalkozóbb szelleműek akár egy vízhűtést is könnyen építhetnek bele.

Négy-négy 5,25″ és 3,5″ eszközök számára van hely. 3,5″-nél ebből kettő rejtett.

A 3,5″ eszközöket egy kivehető fiókba lehet csavarok segítségével rögzíteni, ezzel is megkönnyítve a szerelést. A fiók elején felszerelhetünk egy ventilátort, így a ház elején beszívott friss levegő egyben hűti is az eszközünket majd a gépben áthaladva a hátsó 120nm-es ventilátoron keresztül távozik.

A fiókok könnyen mozgathatóak. A helyükre tolva egy rögzítő fül segítségével könnyedén fixálhatjuk. Eltávolítása sem bonyolult: húzzuk hátra a rögzítő fület majd könnyedén kihúzhatjuk a fiókot.

Az 5,25″ meghajtókat két sín segítségével rögzíthetjük a helyükre. Miután betoltuk fixen helyett foglalnak és a két oldalon található karok segítségével könnyen ki is lehet vehetjük.

Szellőzés:

Az elejébe két darab 80mm-es ventilátort szerelhetünk fel amik beszívják a friss levegőt és ez a rendszeren keresztül egy 120mm-es példány segítségével hátul távozik.

Régebbi változatnál ezt a feladatot két darab 80mm-es ventilátor látta el. Az így keletkezett légáramlat jót tehet többek közt a passzív eszközeinknek de a konfiguráció átlaghőmérséklete is csökken. Az egyik 80mm-es venti a merevlemezeket is hűti ami a mai magas fordulatszámú és egyben magas üzemhőmérsékletű eszközeinknek jó szolgálatot tesz.

Pozitívum, hogy a ventilátorokat szerszám nélkül rögzíthetjük egy műanyag bölcsőben. Bepattintás után fixen megfogja és működés közben sem rezeg benne. A bölcső alapanyaga nem silány és csak extrém esetekben törhet el.

ÉRTÉKELÉS

A ház Súlya 12kg ami a felhasznált anyag minőségéra is utal. Egy átgondoltan kivitelezet termékkel állunk szemben. Ventilátorok nem járnak hozzá de ez szerintem nem számít negatívumnak így mindenki szabadon igényeihez, illetve pénztárcájához megfelelőt választhat. Negatívumot nem nagyon tudok ellene felhozni, számomra tetszett a termék.

Pro

  • Átgondolt tervezés
  • Minőségi alapanyagok
  • Átgondolt légáramlat
  • Akár egy vízhűtés is könnyen elfér benne
  • Minőségi tápegység
  • élettartam garancia
  • Zárható oldal és előlap

Kontra

  • Nagy Súly
  • Magas ár