Hőcsöves processzorhűtők ütközete

Processzorhűtések terén napjainkban hatalmas választék áll rendelkezésre a vásárlók számára, mely egyre csak bővül. Rendszerünk stabilitásában igen fontos tényező, hogy egy megfelelő példányra essen a választásunk, hiszen egy instabil vagy hangos gép sok bosszúságot okozhat. A hűtés kérdése ráadásul nyáron sokkal fontosabb mert ilyenkor a környezeti hőmérséklet is jóval magasabb mint az év egyéb évszakaiban, gondoljunk csak az idei nyár borzasztóan meleg napjaira. Jelen cikkünkben a többek közt minőségi hűtéseiről ismert japán Scythe két új felső középkategóriás hőcsöves hűtőjét vetjük össze a Revoltec hasonló megoldásával és az intel referencia hűtőjével.

A “nagyfiúk”

Scythe Kama Cross

A japán gyártó egyik legújabb hűtőjének formája eltér az eddig megszokottaktól. A hőcsővek végén a lamellák egy V alak hatását keltik. Intel esetén Socket 478, 775 míg AMD-nél Socket 754, 939, 940, AM2 foglalatokra szerelhető. A hűtő súlya 530gramm. A hőcsővei rézből, a lamellák alumíniumból készültek.

A kialakításának köszönhetően a gyári 100mm-es ventilátor helyett akár 120mm-est is erősíthetünk, ehhez megfelelő furatok rendelkezésre álnak a bordán. Így szükség esetén egy hasonló hatásfokú de halkabb változatot szerelhetünk rá vagy egy nagyobb teljesítményűt ha arra lenne igényünk. A gyári ventilátor mérete 100x100x25mm, 1500rpm fordulatszám mellett hangereje 22dbA. Légszálítása 42,69CFM.

A processzorral érintkező felület polírozása kifogástalan, felülete egyenletes.

A tartozékok közt a megfelelő processzor foglalatokhoz járó kiegészítők mellett szilikonpaszta és egy képekkel illusztrált részletes szerelési útmutatás is jár.

Felszerelés

További pozitívum a Scythe hűtők esetén, hogy felszereléskor – legalábbis LGA 775-ős processzorfoglalat esetén – nem szükséges az alaplapot kiszerelni a házból. Felfogatása az Intel gyári megoldásával egyezik meg, így rögzítése és eltávolítása szintén egyszerű. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy szerelés előtt a talpat a szennyeződésektől védő fóliát mindig távolítsuk el. Csak ezután kenjük be pasztával a processzort majd helyezzük rá a hűtőt!

A védő matricát felszerelés ELÖTT távolítsuk el!

Adott processzortípusokhoz járó fémlapot négy csavarral segítségével rögzíthetjük a bordához. Az átgondolt tervezésnek köszönhetően nincs túlbonyolítva a folyamat.

A borda széle nem lóg ki az alaplap vonalából, ennek köszönhetően szűkebb házakban is elférhet, igaz a magasságát ilyenkor érdemes figyelembe venni ami 132mm.

Még egy nagy előnye van ennek a kialakításnak. A ventilátor a processzorfoglalat körüli melegedő alkatrészeket is hűti ami manapság egyre kevesebb hűtőről mondható el.

Felszerelve

A Katana II kialakítása már közelebb ál a „standard” formákhoz. Szintén hőcsőves technológiával rendelkezik. A lamellákra a cég új lógója került már. Méretei 105x82x149mm. A ventilátor specifikációja megegyezik a Kama Cross-nál alkalmazottal ezért valószínűleg ugyanaz a változat lehet (100x100x25mm; 1500rpm, 22dbA, 42.69CFM).

A ventilátor könnyen cserélhető hiszen csak egy csavar tartja a helyén. Akár egy 120mm-es változatot is erősíthetünk a gyári helyére.

A processzorral érintkező felület polírozása megfelelő, felülete egyenletes.

A lamellákon már a Scythe új logója található.

A tartozékok közt a felfogatók mellé jár még egy csomag szilikonpaszta, egy képekkel illusztrált szerelési útmutató és csavarok.

Felszerelés

Gyakorlatilag a rögzítés módja megegyezik a Kama Cross-hoz, ezért most nem is térnék ki rá. A képek magukért beszélnek.

Felszerelés előtt itt is távolítsuk el a védő matricát!

Négy csavarral könnyedén rögzíthető az adott
foglalattípusokhoz szánt kengyel.

A hűtő széleivel nem lehet gondunk, ellenben a magassága miatt egyes házakban komplikációk léphetnek fel mivel 149mm. Ezért vásárlás előtt mérjük le, hogy van e megfelelő hely a számára, illetve nincs e útban valamilyen oldal merevítő a házban.

A magasságára ügyeljünk vásárlás előtt.
A Revoltec neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen gyakran találkozhatunk vele. Ez a kiterjedt profiljának köszönhető hiszen számtalan kiegészítő található a kínálatukban. Oldalunkon jelent már meg cikk a gyártóról és több termékéről egyaránt. Most egyik legújabb processzorokhoz szánt hűtésük járt nálunk a Freezer Tower személyében.

Mivel átlátszó műanyag csomagolásban kapott helyett a hűtő, így kibontás nélkül is láthatjuk, hogy néz ki. A csomagolás szélei össze vannak olvasztva, így sajnos csak vágóeszközzel nyitható.

A termék súlya 460gramm. Az átlagostól nagyobb átmérőjű, 80mm-es réz hőcsövekkel van fölszerelve amiket alumínium lamellák hűtenek. A közepén foglal helyett a ventilátor melynek mérete 80x80x15mm. Cseréjét megnehezítheti a vastagsága, mert az elterjedt 25mm helyett mindössze 15mm. Intel LGA 775, és AMD 754 / 939 /940 /AM2 foglalatokkal kompatibilis.

Az esetlegesen fellépő rezgéseket gumibakok nyelik el. A tesztben szereplő hűtők közük csak a Freezer Tower rendelkezik leddekel. Számszerint négy fehér színű példánnyal látták el.

Egyik érdekessége a hűtőnek, hogy egy kapcsoló segítségével két állásban szabályozhatjuk. Silent módban 2000rpm mellett 18dba, míg Overclock esetén 3500rpm-nél 28dbA hangerejű. Légszállítása 23,4 / 41CFM.

Pozitívum, hogy a ventilátor tápkábelét gyárilag harisnyázták. Azért valljuk be, hogy így sokkal ízlésesebb mint a három/négyszínű, esetenként laza kábelköteg.

A talp polírozása megfelelő, felülete egyenletes.

A tartozékok közt az adott processzortípusokhoz szükséges rögzítő elemek mellett egy adag “ezüst” szilikonpaszta és egy képekkel illusztrált szerelési útmutató található. A csavarok felcímkézett zacskókban vannak ami igen figyelmes lépés a gyártó részéről.

Felszerelés

A hűtő rögzítése nem túl bonyolult. A tesztkonfigurációnkban egy LGA775-ös processzorfoglalatú alaplapra szereltük. A művelethez az alaplapot ki kell szedni a házból.

Először a bordán, csavarok segítségével kell rögzíteni az LGA775 foglalathoz tartozó elemet.

A tartozékok közt található felfogót kell utána az alaplap alján, a megfelelő furatokon keresztül felhelyezni.

A hűtő aljáról távolítsuk el a védőfóliát majd a processzort kenjük be szilikonpasztával mielőtt ráhelyeznénk a bordát!

Ezt követően a tartozékok közt található rugós csavarok segítségével rögzíthetjük. Érdemes átlósan folyamatosan, de váltogatva meghúzni a csavarokat.

A hűtő magasságát itt is vegyük figyelembe hiszen az 138mm. Szűkebb házaknál gondot okozhat.

A dobozos processzorokhoz járó gyári intel referencia hűtés is szerepet kapott a tesztben. Képességei éppen megfelelőek az adott processzorhoz, de megesett már, hogy egyes melegedésükről hírhedt szériák megfelelő hűtését nem tudták biztosítani. Mivel a gyártási költségek minimalizálása az egyik fő szempont, a borda mérete kicsi amit egy nagy légszállítással rendelkező ventilátorral kompenzálnak. Ennek köszönhetően a mezőny leghangosabb alanya lett. Hőcsővekkel sem rendelkezik.

Közepén egy réz tömb található amit egy alumínium bordába sajtoltak bele. A processzor felületével érintkező talp felülete egyenletes, polírozása megfelelő.

A Szerelése egyszerű. A négy pöcköt az alaplap megfelelő furataira kell helyezni, majd benyomni a helyükre. Rögzítéséhez nem szükséges az alaplapot kiszerelni a házból.

Felszerelve
A teszt előtt az alábbi táblázatban összehasonlíthatjuk a résztvevők főbb tulajdonságait.

Az intel hűtőjéről sajnos nem találtam pontos információkat, emiatt maradtak egyes mezők üresen.

Teszt Konfiguráció:
• Chieftec 350W (GPS-350BB-101L)
• Pentium Dual-Core E2140
• Intel DG965RYCK
• Geil Ultra DRII 2×1024 800Mhz kit
• EVga Gf7600GT
• Samsung 80Gb Sata hdd

A tesztre sikerült szereznem egy jobb alaplapot így azt használtam fel az Asrock lap helyett.

A 15 percig futott teljes terhelés alatt a rendszer és ezután mértem, majd 15 perc üresjárat után ismét ellenőriztem a hőmérsékleteket. A processzor mellett az alaplap északi hídjának hőmérsékletét is figyeltem, hiszen egy jó hűtő az északi híd mellett processzorfoglalat körüli melegedő alkatrészeket is hűti. Az eredmények az alábbi diagramokban foglaltam össze.

Processzor hőmérsékletek

Terhelés alatt a mezőnyt a Freeze Tower vezeti Overlock állásban, viszont ekkor a hangerejével is meg kell barátkozni ami 28DBa. Egy fokkal maradt le Kama Cross őt követi a Kattana 2. Hangerejük már sokkal barátságosabb hiszen mindössze 22DBa. A sort a Freezer Tower Silent állásban, illetve az Intel referencia hűtője zárja. Igaz mindössze egy fokkal maradt le az intel megoldása ellenben a ventilátora a mezőnyben messze a leghangosabb volt.
Üresjáratban nem volt nagy eltérés a mért eredmények közt, igaz egy jobban melegedő változatnál nagyobb eltérések lettek volna.

Északi híd hőmérsékletek
Itt már a Kama Cross vezeti a mezőnyt. Mögötte végzett fej-fej mellett az Intel és a Freezer Tower Overclock állásban. A mezőnyt most a Kattana 2 és a Freezer Tower (Silent állásban) zárja.

Intel ref. hűtő:
Ha nem zavar minket a konfigurációnk hangja és nem is szeretnénk nagyobb órajelen futatni processzorunkat akkor, elegendő a gyári hűtés teljesítménye (legalábbis ennél a szériánál!). Ha viszont egy halk konfiguráció építése a cél esetleg egy kis tuning potenciával akkor már könnyen elvérezhet.

Pro
• Dobozos processzorok tartozéka, ennek köszönhetően “olcsó”

Kontra
• Nagyon magas hangerő
• Csak alapórajelen elegendő teljesítmény

<>

Revoltec Freezer Tower:

Sajnos hiába alkalmaztak 80mm-es hőcsőveket a teljesítménye nem hozta a várt eredményt. Overlock állásban igen hangosra sikeredett, igy halk gépekbe nem ajánlható. A kapcsoló gomb jó ötlet a Revoltec részéről, viszont a ház megbontása nélkül használat közben nem tudunk hozzáférni. Mivel hasonló árfekvésben van mint a tesztben szereplő Scythe hűtők, és kialakítása megnehezití a légkavaró cseréjét, ebben a formában csak a külső látványa alapján ajánljuk.

Pro
• Harisnyázott kábel
• Két állású fordulatszám-szabályzó
• Négy ledes ventilátor

Kontra
• A Két állású fordulatszám-szabályzó, csak a ház megbontásával kezelhető
• Főleg Overclock állásban hangos ventilátor.

<>
Scythe Katana II:

A japán gyártó processzorhűtéseire eddig se volt sok panasz. Ötletes lépés volt részükről, hogy az összes bordáikat azonos felfogatókkal lehet rögzíteni. Ezzel a kényelem mellet a gyártásköltségeket is észerűen sikerült csökkenteni. A Kattana 2 esetén szintén szabadon cserélhető a ventilátor és Socket 478-as foglalatokkal is kompatibilis. Bár egy ezressel olcsóban juthatunk hozzá (bruttó 8190Ft ) mint a Kama Crosshoz, de mivel nem jut légáramlat a processzorfoglalat körüli alkatrészeknek ezért eredményhirdetésnél nálam egy hajszállal mögötte végzett.

Pro
• Átgondolt tervezés
• Halk, szabadon cserélhető ventilátor
• Egyszerű szerelhetőség
• Socket 478 foglalatokkal való kompatibilitás

Kontra
• –

<>
Scythe Kama Cross:
Szépen teljesített a teszt során főleg, hogy a Katana 2-vel karöltve a leghalkabb résztvevők voltak. Az átgondolt tervezésnek köszönhetően szabadon cserélhető rajta a ventilátor, így egy kis befektetéssel egy jó minőségű 120mm-es változattal növelhetjük a hatékonyságát anélkül, hogy jelentősen változna a hangereje. Kialakítása miatt a processzorfoglalat körüli melegedő alkatrészeknek is jut egy kis légáramlat ami egyes alaplapoknál igencsak jól jöhet. Socket 478-as tulajdonosok számára jó hír, hogy gondolt rájuk is a gyártó így ők is vásárolhatnak egy ilyen példányt a kedvencüknek. Ára 9280Ft ami még versenyképesnek számít a piacon de ha figyelembe vesszük, hogy gyakorlatilag szabadon cserélhető rajta a ventilátort akkor ezen tulajdonságával sok konkurensét maga mögé utasítja. Mindezeket figyelembe véve tesztünk nyertesét köszönhetjük a személyében.

Pro
• Átgondolt tervezés
• Egyszerű szerelhetőség
• Halk, szabadon cserélhető ventilátor
• 120mm ventilátorok rögzítéséhez előre kialakított furatok
• Egyedi formavilág
• Socket 478 foglalatokkal való kompatibilitás

Kontra
• –

<>

A Katana 2 8190 Ft, a Kama Cross 9380 Ft-os végfelhasználói bruttó árakon kapható, a Freezer Towerhez bruttó 9000 FT körüli áron juthatuk hozzá.

A cikk fórumtémája elérhető itt: [LINK]