PC Hardver Alapismeretek

Bevezető

Ez a cikk főleg a laikus felhasználok számára íródott, de talán a haladó tudással rendelkezők is találhatnak néhány hasznos információt maguknak. Az elkövetkező sorokban egy átlag háztartásba szánt számítógép konfiguráció részeinek kiválasztásához kaphatok tippeket és egy két alapszabályt is ismertetek amikre érdemes odafigyelni. A Htpc-ről és egyéb speciális igényeket kielégítő gépekről (Pl.:Serverek) majd a jövőben külön cikkek készülnek. Remélem haszonnal kamatozathatjátok az alábbi sorokat a gyakorlatban. A kis bevezető után következzen az iromány:

Mielőtt gépbe nyúlnánk

Mielőtt a számítógépgépbe nyúlnánk vagy az alkatrészeket kezünkbe vennénk győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk statikusan feltöltve! Az estleges sztatikus töltést úgy vezethetjük le ha pl.: fém ajtókilincset érintünk. Kaphatok antisztatikus töltést levezető „karperecek is”. Egy ilyen töltés akár több ezer Voltot is tartalmazhat ami az alkatrész azonnali kisüléséhez vezethet. Az alkatrészeket emiatt tárolják speciális antisztatikus zacskókban (Műszálas pulóver levételénél is sztatikus feszültséggel töltődünk).

Mire szeretnénk használni?

Mielőtt belevágnánk több szempontot is figyelembe kell vennünk. Például, hogy mekkora hely van a gép számára, mire szeretnénk használni, vannak e speciális igényeink pl.: Plekszi oldallap, neonok stb.? Ha nincs túl nagy helyünk, vagy csak egy kisebb méretű gépet szeretnénk akkor mATX szabványú ház jöhet számításba. Ezeken általában kettő vagy egy kívülről is elérhető 3,5″ és 5,25″ eszköz számára van hely. Gyorsan tisztázzuk is mit is jelentenek. Röviden egy 3,5″ rekeszre például egy floppy fér be. Különféle memóriaszabványokat támogató kombó olvasókat is ilyen rekeszekre méretezik. 5,25″-ba a CD-DVD eszközök, mobil rackek férnek többek közt.
Ha több meghajtót szeretnénk a gépbe, esetleg egy nagyobb teljesítményű konfigurációt akkor MIDI ATX toronyra essen a választás. Itt három vagy négy 5,25″ eszköz és két 3,5″ számára van férőhely. Ha ez se lenne elég akkor ATX toronyra lesz szükségünk. Ezek ugyanúgy néznek ki mint a Midi társai csak megnyújtották őket, így őt-hat 5,25″eszköz számára van hely. Speciális server házakkal most nem vesszük számba. A nappaliba csakis HTPC ház jöhet szóba. speciális kialakításukkal illenek a többi audió-videó eszköz közé. Velük majd a jövőben egy külön cikkben foglalkozunk.

A megfelelő ház kiválasztása

Ha olcsóbb kategóriában gondolkodunk, akkor érdemes táp nélküli házat vásárolni, majd utólag ebből egy jó minőségűt beszerezni. A miértre majd a tápoknál kaptok válaszokat. Következő szempont a ház mérete. Ezt feljebb kitárgyaltam. Ház széleit ellenőrizzük belülről nem sorjásak e, ellenkező esetben szerelés közben jó pár sebet ejthetünk kezeinken. Ügyeljünk még arra is, hogy a beleszánt alaplap mellé a meghajtók is beleférjenek. Ugyanis megeshet, hogy az egyik meghajtót nem tudjuk majd betolni a helyére, mert a feneke bele ütközik az alaplapba. Bármilyen házra esik a választás, az egyik legfontosabb szempont a megfelelő légáramlás. Hiszen csak ennek segítségével tarthatjuk megfelelő hőmérsékleten az alkatrészeinket. Ezért a ház elején és hátulján kell, hogy legyen gyárilag kialakított szellőzőnyílás, ahova ventilátorokat lehet felszerelni. A szellőző nyílásokat rácsokkal szokták takarni. Sok esetben nem elég sűrűek és így nagyban ronthatnak a hűtés hatásfokán. Régebbi midi házaknál előfordulhat, hogy a tápegység közvetlenül a processzor fölött foglal helyet. Ez nagyban ront a processzor hűtésén hiszen sokkal nehezebben tud a ventilátor levegőt szívni. Az ilyen házakat kerüljük. Az a legjobb ha a merevlemezek számára a ház aljáig van egy kialakított bölcső, ami előtt található egy ventilátor. Ez nagyban csökkenthet az üzemhőmérsékletén.

A megfelelő tápegység kiválasztása

Leggazdaságosabb egy olcsóbb de jó minőségű házat vásárolni és ebbe szerezni egy márkásabb tápot. Ha most tervezünk házvásárlást érdemes megbeszélni a kereskedővel, hogy a már kiszemelt táppal együtt vegyük meg a házat a másikat pedig tartsa meg. Aki nagyobb anyagi hátérrel rendelkezik az vásárolhat márkás ház-táp kombot. Ezek előnyei általában, hogy jól szerelhetőek, gondoltak a megfelelő légáramlásra és a sorják miatt sem kell aggódni. Hátránya ellenben a magas ár. Ebben a kategóriában pl a chieftec ház-táp nem rosszak ár-minőség és szerelhetőség szempontjából. Felvázolok néhány lehetséges alternatívát, hogy megkönnyítsem a megfelelő teljesítményű tápegység kiválasztását.

1. mATX alaplap-ház. Integrált videokártya, 1db hdd, 1db dvd író meg még még 1-2 kártya. Esetleg egy videokártya a játékok miatt. Platformtól függetlenül 300-350W

2. ATX alaplap-ház. Középkategóriás VGA (pl.: 6600GT vagy 7600GT), 1-2 hdd, 1-2 optikai meghalytó, hdd rack, egy két kártya pl.: hang, tv tuner… Platformtól függetlenül 350-450W

3. ATX alaplap-ház. Közép vagy csúcskategóriás kártya esetleg SLI vagy CrossFire rendszerben. Nagy teljesítményű processzor. Eszközök akár tuningolva is. Néhány kártya pl.: hang, Tv tuner. Több merevlemez. Optikai meghajtók, Mobil rack. Ebben az esetben ha például két két videokártya van a gépünkben akkor inkább minőségi tápok közül 450Wattol fölfelé gondolkodjunk.

Ha ezen felül nincsenek különleges igényeink akkor teljesen felesleges 600-800Wattos tápegységekben gondolkodni. Az átlag konfigurációk akár csúcskártyákkal sem zabálnak ennyit. Ez inkább a propagandagépezet szüleménye, na meg a piac fejlődésének érdekében újabb hardverek értékesítése a cél a gyártók szempontjából. Vásárlás előtt nézzünk körül több nagy hardware portálok cikkeiben és főleg fórumain, hogy a kiszemelt táp ki e elégíti az igényeinket.

A következő szempont a tápegység hűtése. Az olcsóbb akár márkásabb változatoknál előfordulhat, hogy még csak egy 90mm-es ventilátorral szerelték. Jobb esetben két ilyen ventilátorral, így az egyik a proci körül elszívja a felmelegedett levegőt. Halkabb alternatíva a 120mm-es példányokkal szereltek. Ilyenkor általában egy ventilátor van a táp alján ami úgyszintén a gépből szívja ki a felmelegedett levegőt és a táp burkolatán sürün vannak légzőnyílások a megfelelő szellőzés érdekében. Ha teljesen passzív azaz hangtalan hűtésű konfiguráció a cél akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Ugyanis a passzív tápegységek ára jóval magasabb a hagyományos társaikéval szemben.

Miért ne válaszuk az olcsóbb tápegységeket? Nos az élettartam és minőség mellett a tápegység esetében a biztonság is fontos. Hiszen ő alakítja át külső forrásból a gépünk számára szükséges feszültségeket. Többféle védelemmel is el vannak látva úgymint túlfeszültség védelem, hővédelem, rövidzárvédelem. Ezeket olcsóbb társaik nem tartalmazzák. Sőt az alacsony előállítási költség érdekében gyakran rossz minőségű alulméretezett alkatrészeket használnak fel. Így az előállított feszültségek sok esetben nagyobb mértékben ingadoznak mint azt a szabványok megengedik. Meghibásodás esetén meg sokkal nagyobb feszültségeket add le így ezzel a rá kötött eszközöket is menthetetlenül magával viszi. Nem egy nem két ilyen konfiguráció járt már sajnos a kezemben. Ezen nem érdemes spórolni.

A ventilátorok elhelyezése a perifériák megfelelő hűtése

Megfelelő légáramlás sokat javíthat az eszközeink üzemhőmérsékletén. Ezért először is egy megfelelő szellőzőnyílásokkal ellátott házat kel beszerelnünk. Ezt kitárgyaltam a cikk első felében a ház választásánál. A ház hátsó szellőző nyílásánál a táp alatt jobb ha egy 120mm-es ventilátor számára van hely. Előnyösebb hangerő szempontjából mint két 90mm-es. A ház elején is kell lennie szellőző nyílásoknak. Hiszen itt szívják be a ventilátorok a külső levegőt ami áthalad a gépen majd a hátsó ventilátoron át eltávozik. Egyben ezek hűthetik is a merevlemezeinket ha okosan megtervezték.

Nagyobb teljesítményű Winchestereket ne a közvetlenül a floppy alá-fölé tegyük, hanem távtartókat alkalmazva egy nagyobb rekeszbe pl.: CD-rom alá. A videokártyák megfelelő hűtésére is figyeljünk oda. Lehetőleg ne tegyünk kártyát a mellette lévő foglalatba. Ha a kártya procijára-rammjaira ragasztott borda kézzel érintve nagyon meleg, és nincs rajta ventilátor, akkor próbáljunk rászerelni egyet, ha van akkor szerezünk be egy nagyobb teljesítményűt. Ha a chippen nincs borda akkor próbáljuk meg szerezni hővezető ragasztott és egy megfelelő méretű bordát majd ragaszuk a chipre. Olcsóbb megoldás a pillanatragasztó, de ebből csak 1 apró cseppet használjunk. Figyelem minden másfajta ragasztó alkalmazása TILOS mivel nem vezetik a hőt és így a felmelegedő IC és a borda között az megreked. Ez akár a halálához is vezethet. Ha nem bírják a meleget akkor meg elengedhet a ragasztás.

A Processzor felhelyezése

Egyenlőre csak a léghűtéses megoldásokkal foglalkozunk. Általában ez az olcsóbb és egyszerűbb variáció. Első szabály: A PROCESSZOR ÉS A BORDA KÖZÉ MINDIG TEGYÜNK SZILIKONZSÍRT. Ez az anyag a processzor és a borda között lévő egyenlőtlenségeket tölti ki, ezzel jelentősen javítva a hőátadáson. Csak sima pasztát alkalmazzunk, ennek fehér a színe, kerüljük az ”ezüst” adalékot (általában inkább alumínium) tartalmazó készítményeket, mert ezek a sima pasztával ellentétben vezetik az áramot. Ha véletlenül az alaplapra kerül akkor tönkreteheti azt. Ha csak ilyen áll rendelkezésünkre akkor nagy körültekintéssel használjuk. Ha a borda alján találunk valamiféle anyagot, azt távolítsuk el a borda megsértése, összekarcolása nélkül. A borda processzorral érintkező felületének vastagsága ne legyen túl nagy különben megrekedhet a hő a proci és a borda között így nem tud eljutni a bordázott részhez. A bordázott rész minél több bordát, lamellát tartalmazzon. Minél nagyobb a ventilátor lapátjainak átmérője, annál halkabban szállíthatja ugyanazt a levegő mennyiséget mint a kisebb átmérőjű társai.

A ventilátora ráragasztott címkéből deríthetjük ki: minél magasabb az Amperszám annál nagyobb fordulatszámon működik a ventilátor (pl:0.20A). Figyeljünk még oda a hangerejére is (dba). Ajánlott nagyobb teljesítményű hűtőt venni és fordulatszám szabályzóval alacsonyabb fordulaton tartani így halkabb gépünk lehet. A réz bordák jobban vezetik a hőt mint az Alumíniumból készültek, ezért inkább ilyet szerezünk. AMD Socket A-s, és Intel Coppermine magos FC-PGA-s processzoroknál figyeljünk a borda felhelyezésére nehogy megrepedjen a proci magja (akkor mehet a kukába). Felhelyezés után ne csúsztassuk, billegessük a bordát, különben ugyanazt a végeredményt érhetjük el mint az előbbiekben. LGA775 prociknál ügyeljünk az alaplapra mert itt már az alaplapon vannak a lábak nem a processzoron.

Ebben a cikkben összefoglaltam, hogy mire figyeljünk oda ha már belevágunk 1 gép építésébe. Ezután érdemes elolvasni a Egy pc konfiguráció összeépítésének lépései című cikket.