Revoltec Freeze Tower teszt

   A tuning is modding termékeiről híres Revoltec egy új processzorhűtővel örvendeztette meg minket. Az átlagosnál vastagabb hőcsövek, és állítható fordulatszám a hűtő különlegességei.

Termék: Revoltec Freezer Tower CPU hűtő
Gyártók: Revoltec
Importőr: Flash-Point Kft
Kisker.  bruttó ár:  Ft
A cikk szerzője: Rex   Oldalunkon jelent már meg egy bemutató cikk a Revoltec-ről. Most a FlashPointnak köszönhetően tesztelhettük a Freezer Tower fantázianevű processzorhűtőjüket.

   Mível átlátszó műanyag csomagolásban kapott helyett a hűtő, így kibontás nélkül is láthatjuk, hogy néz ki. A műanyag csomagholás szélei össze vannak olvasztva, így sajnos csak vágóeszközzel nyitható.

   Specifikációk:
• Kompatibilis: Socket 775, 754, 939, 940 és AM2 foglalatú processzorokkal
• Anyag: Réz alap és 90 alumínium lemezből álló felsőrész két 80mm-es réz hűtőcsővel
• Hűtő méret: 138x116x80mm
• Venti. vezérlés : ~2000 RPM “csendes” (5.4 V)/ ~3500 RPM “túlhajtott” (12 V)
• Venti. méret : 80 x 80 x 15 mm, 4 fehér LED-es
• Csapágyazás: Ever Lubricate csapágyazás (hosszú élettartam)
• Zajszint: 18 – 28 dBA
• Levegő száll. : 23.4 – 41 CFM / 39.73 – 69.62 m³/h
• Áram felvétel : 3.00 W
• Csatlakozás: 3-tűs Molex
• Tömege: 460 g
   Kiszabadítása után vehetjük közelebbről szemügyre a terméket melynél a 138x116x80mm méret mellé 460gramm párosul. A alapanyagoknál mint napjainkban a höcsőves hűtők többségénél alumínium és réz kombinációra esett a választás. A processzor felületével egy réz talp érintkezik. Ehhez egy nagyobb méretű alumínium tömb segítségével erősítettek két 8mm-es réz hőcsővet melynek hűtését ráerősített alumínium lamellák segítik.

   Egy 80mm-es ventilátor található a lamellák közt a borda közepén. Ennek vastagsága az elterjedt 25mm helyett mindössze 15mm, ami adott esetben megnehezíti a cseréjét. A hűtő érdekessége, hogy a tetejébe építettek egy kapcsolót aminek segítségével két állásban tudunk szabályozni a fordulatszámon. “Overlock” módban 12v-nál 3500rpm mellett 28dbA hangerejű míg ez”Silent” állásban 5,4v-nál és 2000rpm esetén mindössze 18dbA.

   A talp polírozása megfelelő, felülete egyenletes.

   Tetszett, hogy a ventilátor tápkábelét gyárilag harisnyázták. Azért valljuk be, hogy így sokkal ízlésesebb mint a négyszínű, esetenként laza kábelköteg.

   A tartozékok közt megtalálhatjuk a megfelelő felfogókat, szilikonpasztát, csavarokat és egy részletes, fényképekkel illusztrált útmutatatást a szereléshez. A hűtő egyébként Socket 775, 754, 939, 940 és AM2 foglalatokkal kompatibilis. Gyakorlatilag az összes ma használatos processzoroknál használható.

  A hűtő rögzítése nem túl bonyolult. A tesztkonfigurációnkban egy LGA775-ös processzorfoglalatú alaplapra szereltük. A különböző felfogatókhoz tartozó csavarok felcímkézett zacskókban foglalnak helyett. Ez a figyelem a gyártó részéről követendő példa lehetne másoknál is.
   Először a bordán, csavarok segítségével kell rögzíteni az LGA775 foglalathoz tartozó elemet.

   A tartozékok közt található felfogót kell utána az alaplap alján, a megfelelő furatokon keresztül felhelyezni.

   A hűtő aljáról távolítsuk el a védőfóliát majd a processzort kenjük be szilikonpasztával mielőtt ráhelyeznénk a bordát!

   Ezt követően a tartozékok közt található rugós csavarok segítségével rögzíthetjük. Érdemes átlósan folyamatosan, de váltogatva meghúzni a csavarokat, hogy teljesen egyeletes legyen a borda aljának a felfekvése a processzorra.

 
 
   Teszt:
 
   Tesztkonfiguráció:
• DTK CAS74W U2
• Chieftec HPC 360 (kétventis)
• Asrock 775Dual-VSATA
• Intel Pentium D 930
• Geil Value DDRII 2×512 kit
• EVga F7600GT
   A tesztkonfigurációnál alkalmazott ház felépítése megegyezik a kereskedelmi forgalomban kapható házak nagy részével. Egy-egy 80mm-es ventilátor volt az elejére és hátuljára, a táp alá szerelve. A tesztben az intel gyári hűtőjével hasonlítottam össze a Revoltec megoldását. A kapott eredményeknél érdemes figyelembe venni, hogy a gyári hűtés hangereje főleg terhelés alatt meglehetősen zavaró. Jóval zajosabb a Freezer Tower-nél!
   Kíváncsiságból úgy is rögzítettem a hűtőt, hogy a meleg levegőt ne a táp, hanem a videokártya felé fújja. Érdekes eredményeket kaptam így. A tesztprogram fél órán keresztül futott majd az így kapott eredményt jegyeztem fel.

   Először Silent állásban futattam le a tesztet. Az eredmények az alábbi táblázatban láthatóak. A fordítva alatt a fordított (lefele, a VGA kártya felé haladó levegő) állást értendő.
 

   A második körben az Overlocked állásban próbáltam ki a freezert.

 
   ÉRTÉKELÉS:
 
   A Revoltec Freezer Tower révén egy újabb látványos taggal bővült az amúgy is hatalmas választékkal rendelkező piac. Újdonságokkal nem kényeztet el minket, formavilága viszont megkapó, négy ledes ventilátora révén egyedi plexi oldallapos házban mindenképpen ajánlott a használata.
   A fordulatszám-szabályzási módja kissé kényelmetlen lehet, mivel csak a ház megbontásával lehet ahhoz hozzáférni, ezért egyféle beállítás használata ajánlott.
   Felszerelés előtt ügyeljünk arra, hogy merre fújja a ventilátor a levegőt (a meleg levegő felfelé száll, érdemes a Freezer Tower aljára helyezni a ventilátort), ellenkező esetben kellemetlen meglepetésben lehet részünk, mint ahogy azt az eredmények is mutatják. A megfelelő hatékonyságú működéshez, mindenképpen ajánlott házhűtő ventilátor használata is, de ez a mai nagyteljesítményű és hőtermelésű processzorok miatt szinte minden számítógépbe ajánlott.

   Elsőroban plexi oldallapos, vagy moddolt gépben ajánlom használatát, közepes, vagy halk gépek építéséhez. Extrém zajcsökkentésre viszont már nem ajálom, zajszintje ekkor még Silent módban is zavaró lehet. Minden tulajdonságát összevetve az erős középkategóriás mezőnybe sorolható, viszont olcsóbb némelyik hasonló kategóriás hűtőnél.
 
   Pozitívumok:
• Két állású fordulatszám-szabályzó
• Négy ledes ventilátor
• Igényes kialakítás, egyedi forma
• Minőségi anyagok használata 
   Negatívumok:
• A Két állású fordulatszám-szabályzó, csak a ház megbontásával kezelhető

   A Revoltec Freezer Towert bruttó 9 000 Ft körüli áron kapható.