Scythe Ninja+ vs Scythe Infinity – Nagyfiúk kereszttűzben

Az utóbbi években egyre többet lehet hallani a japán Scythe termékeiről. A cég fő profilja processzor hűtők gyártása, nem is akármilyen színvonalon.  Több összehasonlító tesztekben igen előkelő helyeken végeztek a Scythe megoldásai. Cikkünkben a sokak által ismert Ninja legújabb változatának képességeit mérjük össze a szintén Scythe háza tájáról származó Infinity-vel.

A két hűtő nagyjából azonos árfekvésen kapható és mind a kettő a felső kategóriába tartozik. Minkdét borda réz hőcsövek köré épül, amiket alumínium lamellák hűtenek. Méretüknek köszönhetően passzív hűtéshez is megfelelő alternatívák lehetnek.

A gyártó a maximalisták igényeit igyekszik kielégíteni ezekkel a termékekkel. Mivel ugyanaz a 120mm-es ventilátor jár hozzájuk, ezért a tesztben ténylegesen csak a bordák képességeit mértük össze.

A Scythe DSF122512L ventilátora 12voltrol üzemel, 1200rpm fordulatszám mellett a zajszintje 20,94Dba, a légszállítása 49,58CMF, méretei 120x120x96mm és súlya 130gramm. Elsőre nem is rosszak ezek az értékek. Meglátjuk, hogy a gyakorlatban hogy teljesítenek.

A Rövid bevezető után következhetnek a „vasak”:

Scythe Ninja Plus Rev. B

A megjelenése óta rengeteg összemérettetés végeredményében foglalta el a legelőkelőbb helyeket valamelyikét. A kezdetekben ventilátor nélkül szállították, hiszen méreteinek köszönhetően akár passzív hűtéshez is megfelelő lehet. Később jelent meg a Ninja Plus, melyhez már járt egy 120mm-es ventilátor (DSF122512L). A legújabb változat a Ninja Plus Rev. B, melynél jelentős átalakításon estek át a felfogatók. Így még egyszerűbb és gyorsabb a hűtőt a helyére rögzíteni.

A csomagolása igényes, a kartondoboza megfelelő vastagságú így biztos védelmet nyújt a termék számára. Egy kis ablakon keresztül betekintést nyerünk a dobozba, így annak kibontása nélkül szemügyre vehetjük a bordát.

A Borda mellé kapunk egy 120mm-es (DSF122512L) ventilátort, egy kis csomagban szilikonpasztát, különböző foglalatú processzorokhoz felfogatókat és a hozzájuk tartozó csavarokat. Intel esetén Socket 478 és LGA775, AMD-nél pedig Socket 754, 939, 940 és AM2 foglalatokkal kompatibilis. Socket A-hoz nem kapunk felfogatókat, de egy ekkora méretű borda veszélyt is jelenthetne a magra, hiszen az könnyen megrepedhet a hűtő súlya alatt, vagy felszerelés közben lesarkazódhat. Igaz, ma már nemigen kapható kereskedelmi forgalomban Socket A-s processzor, az utolsó széria a Sempron-ra keresztelt sorozat volt. Napjainkban már ez a platform is elavultnak számít. A leírásban részletesen, képekkel illusztrálják a hűtő felszerelésének lépéseit, az adott foglalattípusokhoz. A ventilátort a tartozékok közt található  fémszálak segítségével lehet a bordához rögzíteni.

A Ninja tekintélyt parancsoló méretekkel rendelkezik (110x110x150mm). A borda súlya 640g, a hozzáadott ventilátorral együtt pedig eléri a 770grammot. A hőcsövek anyaga réz, a lamelláké pedig alumínium. A Csövek végeire tekert csavarfejek sokat dobnak a megjelenésén. Puritán, letisztul formák, semmi felesleges sallang, díszítő elem sincs rajta. Robosztus külsejéből adódóan a nyers erő érzetét kelti.

A lamellák közt a megszokottnál nagyobb távolság van, vastagságuk is megfelelő. Ennek köszönhetően gyorsabban hűlnek, mint a sűrűbben elhelyezkedő egyedeknél, hiszen azok kevésbé melegítik egymást. Ez a megoldás sokat segít a hetékonyságán, főleg passzív üzem alatt. A lemezek egyenesek, szélei nem vágnak, igényesen vannak megmunkálva. Az igényesség a borda egészére jellemző.

A processzorral érintkező felület polírozása kifogástalan, a felülete egyenletes.

Hat hőcső köré épül a borda, amik ’U’ alakban helyezkednek el. Az alján egymást keresztezik, csak így tudták megoldani a csövek elvezetését.

A különböző processzor foglalatokhoz járó felfogatókat, a borda aljára négy csavar segítségével lehet erősíteni. Példás megoldás hiszen a művelet így gyors és egyszerű. Nem ügyel nagy kézügyességet, mint egyes hűtők esetén.

Felhelyezése után az alaplapon sokkal szembetűnőbb a borda hatalmas mérete, főleg a gyári megoldáséhoz képest.

A lamellák alatt magasabb chipset hűtőknek is marad hely.

Az alaplap szélének vonalától nem lógnak ki a lamellák. Ennek köszönhetően olyan házakba is használható ahol az alaplap és a tápegység közt a tervezők nem hagytak sok helyt. Egyes hűtőknél jelenthet ez gondot, hiszen ha az alaplap vonalától kijjebb lóg a hűtő, akkor az a tápegység miatt nem fog elférni a házban.

A hasonló kivitelű hűtők nagy hátránya sajnos, hogy a processzorfoglalat körül elhelyezkedő felülszerelt, melegedő alkatrészeket nem hűtik. Sok esetben az alaplapok tervezésénél számolnak a processzorhűtő ventilátora által keltett légmozgással is. Napjainkban egyre kevesebb hűtő követi ezt a tendenciát. A borda elég magasan van az alaplaptól, ezért ahol a melegedő alkatrészek hűtését passzív bordákkal oldották meg, könnyen elférnek alatta.

Hűtő a helyén, így még szembetűnőbb a mérete

A ventilátort rögzítő fémkarok hosszúságának köszönhetően, kicsit csúsztatni lehet a bordán a ventilátort így annak elhelyezkedésén tudunk állítani. Ez főleg olyan alaplapoknál jöhet jól ahol a ventilátor pont a memória slot fölött van. Így az nagyobb eséllyel férhet el alatta.

Scythe Infinity

Az INFINITY a Ninjával szemben, nem régóta szerepel a Scythe termékpalettáján. Méretei hasonlóak, de a bordájának kialakítása más.

Szintén jó minőségű dobozban kapott otthont, ami biztosan védi szállítás alatt a terméket a sérülésektől. Ellenben nincs olyan ablaka mint a Ninjának.

A Borda mellé kapunk egy 120mm-es ventilátort (DSF122512L), különböző processzorfoglalatokhoz járó felfogatókat, ventilátor rögzítéséhez szükséges fémszálakat, szilikonpasztát és egy részletes, képekkel illusztrált útmutatót a szereléshez, mint a Ninja esetén. Intel-nél Socket 478 és LGA775, AMD-nél pedig Socket 754, 939, 940 és AM2 foglalatokkal kompatibilis. Socket A-hoz ennél a hűtőnél sem kapunk felfogatót.

Felülről nézve a Ninjával szemben az Infinity nem négyzet hanem téglalap alakú. Méretei 160x125x116mm. Súlya 960gramm, ebből a ventilátor 130grammot tesz ki. A bord súlya 190 grammal haladja meg a Ninjáét.

Oldalról nézve látható, hogy a lamellák sűrűbben helyezkednek el, mint a Ninja esetén, de így is elég rés van köztük. A lamallák szélei nem vágnak, az egész borda igényesen van elkészítve.


A processzorral érintkező felület polírozása szintén kifogástalan. Felülete is vízszintes.

A borda alján a processzorral érintkező felület mögött húzódik el mind az öt hőcső, amik ’U’ alakban vannak meghajlítva és erre erősítették a lamellákat. Mivel a hőcsövek nem keresztezik itt egymást, hatékonyabb a hőátadása, mert az összes hőcső közvetlenül érintkezik a processzor felületével érintkező lapkával.

A felfogatókat szerszámmentesen lehet rögzíteni. Egyszerűen be kell pattintani a bordába egy számára kialakított helyre. Ennek köszönhetően gyors, egyszerű és problémamentes a szerelés. A felfogatók eltávolítása sem bonyolult. Két fület kell benyomnunk és utána kihúzhatjuk őket.  Ez mindféleképpen dicsérendő megoldás.

Az Infinity robosztusabb benyomást kelt az alaplapon mint a Ninja. Ez főleg a magasságának köszönhető ami 10mm-el mehaladja társáét.


Mivel a borda téglalap alakú ezért a lamellák jobban a chipset hűtése fölé lógnak, mint a Ninja esetén. De ennek ellenére akár magasabb példányok is elférnek alatta.


A szélei kicsit beljebb vannak mint az alaplap külső vonala, így olyan házakban is elfér ahol közvetlenül az alaplap mellett van a tápegység.

A processzor környékén helyett foglaló alkatrészeket az Infinity sem hűti. Magasabb profilu alaplapi passzív hűtéses megoldások itt is elférnek alatta.

Beépítve

NINJA

Igen impozáns látványt nyújt a Ninja a házban.

Vásárlás előtt a ház szélességét ellenőrizzük le, hiszen a borda igen magas (150mm). A referencia házként szolgáló DTK szélessége ép megfelelő volt, de a hőcsővek miatt az oldalsó merevítőt már nem lehetett beszerelni a helyére.

A ventilátor mellett maradt hely, így akár egy memória modul is elférne a foglalatban.

INFINITY

Az Ininity is szép látványt nyújt beszerelve.

Magassága miatt ami 10mm-el meghaladja a Ninjáét, szintén nem lehetett az oldalsó merevítőt a helyére tenni. De ezt leszámítva az oldallap vonala és a borda teteje közt még maradt egy kis rés. Ennek köszönhetően könnyen elfért benne.

Mivel téglalap alakú ezért a Ninjával szemben kisebb eséllyel ér el a memória slotokig. A tesztlapnál bőven maradt hely a hűtő és a foglalatok között.

Teszt és értékelés

Tesztkonfiguráció:
• Asrock 775Dual-VSATA
• Intel Celeron D336 2800@3718Mhz
• Infineon 512Mb DDR 400Mhz
• Nvidia Geforce MX 4000
• Maxtor DiamonMax Plus 9 40Gb
• DTK CAS74W U2 ház


A tesztkonfigurációt a DTK CAS74W U2 házába építettem. Azért esett a választás erre a típusra, mert a kereskedelmi forgalomba kapható midi ATX tornyok nagy része hasonló méretekkel és felépítéssel rendelkezik. A szellőzésről a házba épített két 80mm-es ventilátor gondoskodott. Ebből az egyik a ház elejére, a másik hátra a tápegység alá került.

Teszt:

Négy különböző környezetben futattam le a teszteket. Ebből az első hármat zárt házban, a negyedik asztalon történt. Kipróbáltam a bordákat passzívan is, ilyenkor csak a ház ventilátorai mentek. Természetesen az Intel hűtő esetén ettől eltekintettem. Először fél órán át terheltem a rendszert, majd ezt egy húsz perces pihenő követte amikor csak alapjáraton üzemelt a gép. Az így kapott értékeket jegyeztem föl. A teszteket háromszor futattam le és az eredmények átlagát foglaltam az alábbi diagramokba. Környezet hőmérséklete 21 Celsius fok volt. A Scythe ventilátorai végig 1200rpm-en pörögtek, a gyári intel hűtő környezettől függően változtatta a fordulatszámát.


Az első tesztnél a ház ventilátorai és a hűtőké egyaránt működött. Mint látható az Infinity teljesített a legjobban. Az Intel ventilátora 2500rpm-en pörgött aminek köszönhetően a tesztkonfiguráció leghangosabb komponense lett.


A második tesztnél a ház hűtésére szolgáló ventilátorokat lekapcsoltam. Terhelés alatt itt is az Infinityvel értem el a legjobb eredményt. Az Gyári Intel hűtő ventilátora ilyenkor már 3500rpm-en pörgött, ekkora fordulatszám mellett hangereje meglehetősen zavaró, főleg a Scythe 1200-on pörgő ventilátora mellett.


A harmadik körben már csak a ház ventilátorai mentek. A Scythe hűtőkét leszereltem. Az Intel megoldása szándékosan lett kihagyva a diagramból, hiszen passzív üzemmód mellett hamar túlmelegedne a processzor. Nem is erre tervezték. Érdekeség, hogy ebben az esetben a két Scythe hűtő gyakorlatilag fej-fej mellett szerepel. Ennek főleg azaz oka, hogy a Ninja, alakja miatt közelebb volt a ház hátsó ventilátorához, így nagyobb légáramlatban volt része mint az Infinity-nek.


Ház nélkül asztalra téve is lefutattam a tesztet. Itt ismét az Infinity teljesített jobban. Teljes terhelés alatt három fokot vert rá a Ninjára. Itt az Intel ismét 2500rpm-en zúgott.

ÉRTÉKELÉS:

A Scythe DSF122512L ventilátora 12voltról, 1200rpm-en üzemel, így hangereje is alacsony (20,94Dba). Sok esetben a tápegységek légkavarójának hangja elnyomja, a merevlemezekről nem is beszélve. A tesztkonfigurációban a Scythe hűtők ventilátorát gyakorlatilag nem lehetett hallani. Ezért halkabb konfigurációt építőknek is jó választás lehet. Bár túl sok információt nem találtam róla, ezért élettartamáról és csapágyazásáról nem rendelkezek átfogó információval.


A hűtők méretüknek köszönhetően a kompatibilis foglalatokba szánt processzorok közül bármelyikhez ajánlható. A jövőben megjelenő négymagos példányokkal is megbirkózik. Alacsonyabb fogyasztású/hőtermelésű processzorok esetén passzív hűtéshez lehet még megfelelő alternatíva.

Az tesztekben az Infinity jobban teljesített mint a Ninja ezért ár-érték arány alapján inkább az előbbit ajánlanám. Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy belefér-e a kiszemelt házba. Moddereknél a méret és a megjelenés is szempont, ezért ott az adott mod stílusát és méretét figyelembe véve, mind a két borda ajánlható. Ha csak a házra szerelt ventilátorok által előállított légáramlás hűti a rendszert, akkor a Ninjával is hasonló eredményt érhetünk el, hiszen kialakításának köszönhetően, közelebb van a hátsó ventilátorhoz. Tesztünkben is ezért szerepelt fej mellett az Infinityvel passzív üzemmódban.

Hiába rendelkezik hat hőcsővel a Ninja, mivel ezek keresztezik egymást, csak szintkülönbséggel lehetett megoldani, hogy elférjenek. A hatból három cső fekszik közvetlenül a processzorral érintkező lapkán, a másik három csak annak széleihez ér az Infinity öt csövével szemben. A nagyobb méretek mellett ez tovább növeli az Infinity hatékonyságát. A teszt alatt miután leállítottam a rendszert terhelő programot, mind a két borda meglehetősen gyorsan visszahűtötte a processzort az intel hűtőjéhez képest. Ez is szemléltette számomra a bordák hővezető kepeségeinek hatékonyságát.

A Scythe tervezőmérnökei ismét kitettek magukért, hiszen a sok pozitívum mellett mind a két hűtő esetén végtelenül leegyszerűsítette a szerelhetőséget. Sok gyártó példát vehetne róluk. Gyakorlatilag semmi kivetni valót nem találtam rajtuk, de ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni akkor is csak az árukat tudom felhozni. Bár megjegyezném, hogy kategóriájában az így is versenyképes. Mind a két hűtő elnyerte a tetszésemet, de ha eredményt kell hirdetni akkor a tesztek alapján a győztes a Scythe Infinity hűtője lett.

Scythe Ninja+ és Scythe Infinity:

Pozitívumok:
• Egyszerű szerelhetőség
• Hatalmas hőcsöves bordáknak köszönhetően akár passzív üzemód
• Halk 120mm-es ventilátor mely igény esetén könnyen lecserélhető

Negatívumok:
• Ár?

A Scythe Ninja+ és Infinity processzorhűtők a cikk írásakor 13 000 Ft és 15 000 Ft körül kaphatóak.