Sunbeam HDD Silencer

Üzem közben egyes merevlemezek hangereje zavaró lehet, főleg ha egy gyengébb minőségű háznál ez még rezonanciával is párosul. A piacon több alternatíva közül választhatunk ha minimalizálni szeretnénk a jelenséget. Most egy ecélra kifejlesztett alacsonyabb árfekvésű változattal ismerkedhetünk meg közelebbről a Sunbeam HDD Silencer személyében.

Elsőre a Desig kicsit puritán, a Csomagolás megfelelően védi a terméket az esetleges sérülésektől.

A hátulján a rövid leírás mellett egy kis képekkel illusztrált specifikáció itt található.

Kibontás után szembesülhetünk a termékkel. Egy hungarocell közepén helyezték el a szereléshez szükséges csavarokat, így az szállítás közben nem zörög a dobozban. A termék anyaga rozsdamentes acél, amire igény esetén egy ventilátort is fölszerelhetünk. A megfelelő furatokat már előre kialakították. Méretéből adódóan csak 5,25 meghajtó rekeszekben rögzíthető.

A termék „natúran”

A HDD-t rögzítő lemezek is acélból készültek

A vibrációt elnyelő műanyag bak,
illetve az összeillesztés közelebbről

A rezgések elnyelését igen okosan oldották meg, Maga a merevlemez két oldalról egy-egy lemezhez kell csavarok segítségével rögzíteni amit négy gumibak a rögzít kerethez. Így az üzem közben fellépő vibrálásokat a gumibakok elnyelik és nem vibrálnak át a keretbe, illetve később a házba.

Kíváncsiságból ellenőriztem üzem közben a merevlemez hőmérsékletét is, az alábbi grafikonokba foglaltam az eredményeket. A teszthez egy Maxtor DiamonMax Plus 8-as merevlemezt használtam, ami nem épen alacsony üzemhőmérsékletéről ismert.

Az eredményeken látható, hogy nem sok különbség tapasztalható, igaz ezt az adott ház típusa és kiépítése is erősen befolyásolja (légáramlás, több merevlemez a bölcsőben stb.).

Ellenben a érezhetően halkabb lett a merevlemez hangja. Ez a gumibakoknak tudható be, mivel segítségükkel nem érintkezik fém a fémmel hanem útközben elnyelik a rezgéseket.

Értékelés

Akik egy olcsóbb gyári alternatívát keresnek azoknak megfelelő alternatíva lehet a HDD Silencer. Cserébe egy, vagy ha ventilátort is szeretnénk szerelni az aljára akár két 5,25″ rekesszel kell fizetnünk. Használat közben tényleg segít csökkenteni a merevlemezek által keltett vibrációt ami egy-egy hangosabb példánynál jól jöhet. Ha maximalista lennék akkor egyetlen kivetni valóm a HDD oldalára erősíthető lemezek, amik készülhettek volna alumíniumból is esetleg egy kis bordázással melyek passzívan segíthetnék csökkenteni az üzemhőmérsékletet.

Pro

• Egyszerű megoldás
• Alacsony ár
• Ventilátor számára kialakított hely

Kontra

• Szőrszálhasogatás de az oldallemezek acél helyett alumíniumból is készülhettek volna

<>
A Sunbeam HDD Silencert xx-töl kaptuk amit ezuton is köszönünk. Bruttó yx forintért megvásárolhato